top of page

Chrome Custom Typeface

Voor de eerste periode van het schooljaar heb ik gekozen voor iets helemaal anders. In plaats van me te richten op een gegeven combinatie, ga ik me verdiepen in het gebruik van Blender. Blender is een opensourceprogramma voor het maken van 3D-computergraphics en computeranimatiesHiermee ga ik de 3D/Hyperpop/experimentele toer op. Ik liet me inspireren door enkele van mijn favoriete artiesten en heb besloten om een 'Chrome Typeface' te maken. 

​

'Typeface' heeft betrekking tot het design van belettering die variaties in grootte, breedte,... kan bevatten. Dit gebruik ik samen in context met het woord 'Chrome'. Dit slaagt op de stijl van de letters, die een metalliek en schijnend effect krijgen.

​

Met deze letters maak ik een klein design dat past bij de tijd van het jaar. Zo blijf ik in het Halloweenthema met de woorden Trick 'R Treat. Dit ontwerp ik zelf met inspiratie van Pinterest, albumcovers en video's. Met behulp van een tutorial over het gebruik van Blender breng ik details en animatie toe aan mijn werk.

V O O R S T U D I E

IMG_8595.jpg

M I N D M A P

257341363_193828719591308_1131742769241208188_n.jpg

Als voorstudie besluit ik om eerst mijn design letter voor letter te oefenen op een groot A3 papier.

Schermopname (247).png

 STAP 1 

Ik begin met het tekenen van mijn gekozen lettertype en tekst in potlood op een groot A3 papier. Voor ideeën ging ik kijken op Pinterest. Ik deed inspiratie op voor het lettertype bij de artiest Fabio Florez.

​

Nadat mijn getekende versie af was, scan ik deze in via de 'notitie' iPhone app. Deze zet ik op mijn laptop en plaats ik in Illustrator.

Schermopname (208).png

 STAP 2 

In Illustrator overtrek ik mijn letters door gebruik te maken van het pengereedschap. Eenmaal we de vormen en gesloten paden hebben, kan ik elke letter gaan groeperen en inkleuren met een zwarte basis.

​

Het afgewerkte design gaan we exporteren en opslaan als SVG-bestand. Dit zorgt ervoor dat we het kunnen bewerken in Blender.

Schermopname (211).png

 STAP 3 

Om het bestand fatsoenlijk te kunnen bewerken moet het eerst goed zichtbaar zijn. Zo pas ik eerst de grootte, richting en positie aan. Daarna is het belangrijkste dat we het design een 3D vorm geven.

Dit zorgt ervoor dat we het kunnen  bewerken en het gewenste effect verkrijgen.

Schermopname (214).png

 STAP 4 

Om goed het programma te kunnen hanteren, moeten we meer weten over de structuur en opbouw van ons project in Blender.

Zo kan je zien dat elke letter is opgebouwd uit verschillende kleine compartimenten, dit zijn voxels.

Deze kleine blokjes zijn elk op zichzelf vervormbaar en bewerkbaar.

Deze eigenschap is cruciaal bij het sculpten.

Schermopname (220).png

 STAP 5 

Nu we meer weten over de opbouw, kunnen we effectief beginnen met het vormgeven van ons project. We gaan het design sculpten.

Bij deze stap gaan we onze letters (opgebouwd uit voxels) zodanig bewerken (met sculpttool naar keuze) totdat we het gewenste effect bekomen.

​

Je kan zien dat ik mijn letters zodanig heb bewerkt dat ze een afgeronde rand krijgen.

Schermopname (226).png

 STAP 6 

Onze basis is klaar. Met wat we nu hebben kunnen we beginnen aan een meer technisch gedeelte in ons proces. Ik zet mijn letters in rendermodus en open een extra scherm in 'Shader Editor'.

​

Hierin gaan we de 'wereld' waarin het object staat aanpassen.

Schermopname (229).png

 STAP 7 

Door het verbinden van de zichtbare kaders kunnen we de wereld rondom ons design gaan manipuleren. Om in het thema te blijven kies ik voor een duidelijke foto van een maan. Het glimmende effect rondom deze maan versterkt het effect van mijn gerendeerde letters in het eindproject. 

​

Ook openen we het scherm van ons design in 'Camera To View'. Zo kunnen we onze compositie al een klein beetje gaan uitspelen.

Schermopname (233).png

 STAP 8 

Nu doen we hetzelfde, maar dan met ons object. Ik verander mijn output naar 'Object View' waarin ik een shader- en meteraailkader open. Daarin verander ik de kleur, textuur, belichting, sterkte en tint.

 

Zoals eerder vermeld ging dit om een chrometype lettertype, dus zal het metalliek op een maximum zetten. Ook de shader zorgt voor extra diepte in het werk.

Schermopname (239).png

 STAP 9 

Kort gezegd gaat deze stap over het toevoegen van glans aan het design.

Vooraleer we dat kunnen gaan doen moeten de letters uitgerenderd worden. Dit kan een tijdje duren aangezien de kwaliteit en de effecten van het bestand zeer hoog zijn.

​

Wanneer dit klaar is kies ik zelf mijn hoeveelheid, vorm en sterkte van glans. Dit zal toegepast worden op de plaatsen waar een onzichtbare lichtbron de letters raakt.

Schermopname (242).png

 STAP 10 

Nu ons design helemaal af is resteert enkel het animeren van onze 3D letters. Eenmaal je het volledig onder de knie hebt is het niet meer zo heel moeilijk. â€‹

​

Eigenlijk gaan we onze tekst en camera afzonderlijk van elkaar laten bewegen. Na elke kleine beweging druk ik de 'i' knop in op de locatie en positie van x- y- en z-as. Dit plaatst een keyframe en herhalen we zo vaak als we maar willen todat we een kleine annimatie bekomen.

Schermopname (246).png

 STAP 11 

Als laatste stap voeg ik nog muziek toe aan mijn filmpje. Dit doe ik in Adobe Premiere Pro en verwerk ik via Media Encoder.

​

Wanneer dit helemaal is opgeslagen en verwerk, bekom ik uiteindelijk een filmpje in herhalende beweging van ongeveer 44 seconden.

E I N D R E S U L T A A T

Muziek: Halloweenie IV Innards - Ashnikko

bottom of page