top of page

Portretschilderen

De allereerste opdracht van dit jaar draait om het schilderen van portretten. Dit is een gezamenlijke opdracht die iedereen in de klas zal moeten maken. Om dit te oefenen gaan we portretschilderen met grove penseeltoetsen in variërend kleurenpallet. Dit doen we niet naar waarneming, maar naar vlak en vormvariaties in kleurtoetsen die overlappen. Het is een experimentele fase, dus het is zeker niet de bedoeling dat het zo goed mogelijk overeen komt met een eventuele voorbeeldafbeelding.

Voor het schilderen gebruik in een basis van water en acrylverf. Persoonlijk heb ik er zelf voor gekozen om mijn verf zeer waterachtig te maken, om zo een mooi pastelkleurig effect te verkrijgen.

Voor ik dit op papier begin te doen, maakte ik een kleine voorstudie op basis van grove penseeltoetsen op een stuk karton. Zo had ik al een idee waar ik op zou moeten letten als ik met mijn eindproduct begin.

 

Eenmaal ik dit ietwat onder de knie heb, start ik met mijn proces op A3 papier. Ik gebruik hiervoor 2 platte penselen en en de kleuren: oker, magenta, bruin en wit.

(+een beetje blauw voor schaduw en lichttoetsen)

Op deze pagina kan je mijn proces stap voor stap volgen!

M A T E R I A A L

257590265_1048165972394706_1024319004328372723_n_edited.jpg

P R O C E S

Ik begin met de basisvorm van het aanzicht in de lichtste kleuren en werk zo verder naar steeds meer donkere tinten. Je kan duidelijk zien dat waar de kleur donkerder wordt, ook meer detaillering zit. Een mooi voorbeeld hiervan zijn de ogen (met lichtaccenten) en de oren. Ook in het haar komt deze techniek terug.

Je kan duidelijk zien dat heel het gezicht bestaat uit aparte vegen in pasteltint, maar dat ze toch goed in elkaar overgaan. Dit is precies het effect dat ik wil bekomen. In het aanzicht zitten zowel groentinten als magenta en als paars.

E I N D R E S U L T A A T

Eenmaal het gezicht helemaal klaar is, kies ik er ook nog voor om zijn nek en bovenlichaam er bij op te zetten. Zo vul ik de extra plaats die ik nog had bij op.

 

Ik zorg voor een duidelijk verschil in licht- en donkercontrasten door schaduw toe te voegen op de plekken waar nodig. Ook speel ik graag met lichtinval. Zo kan je duidelijk zien dat de rechterkant van mijn werk veel lichter is aangezet.

bottom of page